“Az étel a kiegyensúlyozott étrend fontos része.”
Egészen sokáig szentül hittem, hogy az Açorda tipikus Madeirai leves, amit egyszerűsége és gyógyhatása miatt otthon szívesen készítenek el; pláne 1-1 jobban sikerült hétvégi este után nyugtatja a gyomrot. Legalábbis nekem ezt mondták a helyiek, bár az igazat megvallva, lassan elkezdek mindent megfelezni amit Madeiráról hallok, mert a szigetlakók annyira büszkék magukra, hiszen szinte mindent ők találtak fel a világon :D
Visszatérve az Açorda-ra, azóta megtudtam, hogy valójában egy szimpla, olívaolajos, szárazkenyeres, fokhagymás levesről van szó, amit amúgy régiónként vagy akár ízléstől függetlenül is készíthetnek hússal, rákkal, korianderrel, tojással és még ki tudja mivel. Feltehetőleg a kialakulása pedig olyan egyszerű okokra vezethető vissza, mint a száraz kenyér újrahasznosítása. Én most elmesélem a húsmentes, tojásos, szimpla változatot, amivel Madeirán találkoztam. Hozzátenném, hogy ez amolyan házikoszt, de tradíciója miatt éttermekben is belefuthatunk, és ha már ugye erre járunk, érdemes megkóstolni, amolyan “miért ne?” alapon.
Hozzávalók: olívaolaj, fokhagyma, száraz kenyér, víz, tojás és só, bors, fűszernövény.
Elkészítése: A fokhagymát, fűszernövényt, sót és borsot aprítjuk és olívaolajjal együtt a kínáló tálba öntjük, majd megpakoljuk a kenyérrel. Közben készítünk buggyantott tojást és amikor az kész, a buggyantott tojás vizével felöntjük a tálat, extra olívaolajjal és fűszerekkel kiegészítve ízlés szerint, tetejére megy a tojás. Hagyjuk 5 percig állni, hogy a kenyér magába szívja az ízeket és a folyadékot és KÉSZ! Pontosan ennyire egyszerű (a tojás buggyantásról nem tudok nyilatkozni)
Ami az én változatomban a legjobb volt, hogy a klasszikus koriander helyett kakukkfűvel ízesítették, amiért én kifejezetten hálás vagyok, ugyanis bármennyire is szeretném megkedvelni a koriandert, egyszerűen számomra csak elrontja az ételt.
Extra adalékok ízléstől függően: hagyma, chili, kolbász/ rák, citrom/ ecet..az eredményt pedig össze is lehet keverni míg főzelék állagúvá nem válik.
Amennyiben eljutok oda, hogy magam készítem itthon a levest, mindenképpen beszámolok róla :)
Extra: Megtaláltam youtube-on az elkészítését azok számára, akik kipróbálnák: https://www.youtube.com/watch?v=clZ96RLgJPk de ebben az esetben mindenképpen szeretnék beszámolót kapni, illetve megköszönöm profi Açorda készítők segítségét is :)